Detectie incendiu. Cum trebuie sa fie sistemul pentru a fi in conformitate cu noul normativ?
Sistem de detectie incendiu
Cum trebuie sa fie in conformitate cu noul normativ? este o intrebare foarte des intalnita. In urma incidentelor din ultima perioada legislatia romana referitoare la masurile de prevenire a incendiilor s-a modificat considerabil.
Aceste schimbari au generat confuzii pe piata sistemelor de securitate, multe dintre sistemele antiincendiu existente nemaifiind compatibile cu noua legislatie.
Sistem de detectie incendiu
Caracteristici ce se regasesc in noul normativ:
Pentru a clarifica acesta confuzie in continuare va prezentam cateva dintre caracteristicile ce se regasesc in noul normativ:
- La sistemele adresabile, a aparut zona software care nu trebuie sa depaseasca 32 elemente. Multi instalatori nu au inteles aceasta solicitare a normativului si au fost nevoiti a revina la obiectivele de protejat pentru a modifica programarea centralelor, asta generand costuri suplimentare aferente executiei.
- In noul normativ nu mai apare nimic referitor la centralele de detectie incendiu conventionale. Conform noului normativ, toate centralele de detectie incendiu trebuie sa fie echipate cel putin cu display LCD, memorie de 1000 de evenimente si meniu in limba romana. Aceste cerinte au creeat confuzie si datorita faptului ca nu se regasesc in normativul EN-54, ci mai degraba in standardul german VdS.
- Pentru aplicatii ce depasesc 10000 mp apare obligativitatea existentei unui soft de monitorizare a centralei (centralelor) ce deservesc acest tip de obiectiv.
- O alta diferenta ce apasa asupra costului investitiei este modificarea locului de amplasare a centralei de detectie incendiu, de la “cat mai apoape de calea de acces principala, pentru a reduce timpul de interventie a echipelor desemnate pentru acest lucru”, la “intr-o incapere protejata la foc…”, aceasta modificare introducand in ecuatie inca un panou repetor a starii centralei.
- O cerinta care este cu adevarat utila, este cea referitoare la comada pentru intreruperea alimentarii cu energie electrica a obiectivului (exceptie facand circuitele ce alimenteaza echipamente vitale din cladire) in momentul in care centrala intra in alarma, coborarea lifturilor in parter pentru a impiedica folosirea acestora si utilizarea scarilor special dedicate acestui tip de eveniment, cat si alte automatizari ce difera de la o dotare la alta a cladirilor (pornirea electrovanelor, a pompelor pentru hidranti, deschiderea trapelor pentru desfumare, pornirea ventilatoarelor pentru introducere aer proaspat, etc).
Sistem de detectie incendiu
Cum trebuie sa fie sistemul pentru a fi in conformitate cu noul normativ?
Reguli ce trebuiesc respectate:
Pe langa aceste caracteristici pe care trebuie sa le indeplinesca sistemele de incendiu mai sunt cateva reguli care trebuie de asemenea respectate:
- Toate dispozitivele care vor fi conectate la sistemul de detectie incendiu trebuie alese în conformitate cu prevederile SR EN54
- Sitemele de detectare, semnalizare si avertizare a incendiului trebuie sa fie proiectate in asa fel incat activarea sistemelor de stingere a incendiilor sa nu puna in pericol persoanele aflate in zona protejata.
- Intregul sistem antiincendiu trebuie sa fie proiectat in asa fel incat sa limiteze efectele unor defecte ale cablurilor sau ale conexiunilor.
- Nefunctionarea sau defectul unui element component al sistemului de detectie incendiu trebuie sa nu afecteze functionarea acestuia.
Cum sa alegi servicii de mentenanta sisteme detectie incendiu
Potrivit legii documentatia tehnica elaborata de catre proiectant trebuie sa contina urmatoarele:
- planurile de instalare
- indexul zonelor de detectare
- lista componentelor sistemului
- schema-bloc
- identificarea echipamentului
- planul de verificare periodic (service)
Doresti sa-ti instalezi un sistem de detectie incendiu? Click aici sau completeaza formularul de contact.