0735188899 office@sionsolution.ro

Care sunt beneficiile unui sistem de control acces?

Nevoia de control acces a aparut ca urmare a necesitatii de securitate si automatizare, de a limita accesul anumitor persoane si de a permite persoanelor autorizate sa aiba acces usor in zone prestabilite, doar pe baza unui card de acces.

Cand vorbim despre control acces automat vorbim si despre pontaj, de aici si Sistemele de Control Acces si Pontaj. Acestea au functia de a monitoriza o persoana din momentul in care intra in incinta unei cladiri securizate pana la parasirea acesteia, indicand exact locul unde a fost folosit cardul de acces.

Practic prin folosirea unui Sistem de Control Acces se permite, in spatiile protejate, accesul persoanelor in conformitate cu anumite reguli prestabilite.

In cadrul corporatist astfel de sisteme de securitate sunt utilizate in mod constant de foarte mult timp, insa in ultima perioada necesitatea s-a extins si in cadrul rezidential si tot mai des intalnim aceasta metoda de securitate.

Care sunt modalitatile de acces?

Pentru acces si pentru identificarea persoanelor sunt folosite o serie de tehnologii cea mai raspandita fiind cartela de proximitate. Controlul aceesului se face si pe baza tag-ului de proximitate, pe baza citirii de retina, amprentei sau codului de acces.

sisteme de control acces

Cum functioneaza si utilizarile unui Sistem de Control Acces si Pontaj

La usile de acces sau la intrarile in parcari sunt instalate cititoarele. Atunci cand o persoana foloseste cardul de acces, introduce codul sau pune amprenta, usa se deschide doar in cazul in care persoanei respective ii este permisa intrarea in acel loc si in acel moment. In companiile mari sistemul de control acces este extins si in interiorul cladirilor, astfel unei persoane ii poate fi interzis accesul in anumite birouri sau accesul  pe  anumite etaje.

Incintele securizate cu un sistem de control acees ofera chiar mai mult prin folosire de diferite softuri de manageriere care permit o evidenta clara a orelor de intrare si de iesire a unei persoane, timpul petrecut de catre aceasta in afara biroului, cuantificarea intarzierilor la programul de lucru intr-o luna, cuantificarea orelor suplimentare, cate persoane se afla la un moment dat in cladire etc.

Solutii de securizare a cardurilor de control acces

barbat care acceseaza uns sistem de control acces

Cartela de proximitate este cea mai utilizata tehnologie. Pentru a identifica o persoana din sistem pe fiecare cartela este stocat un numar, pe baza caruia se iau apoi deciziile.

Daca vorbim despre securizarea sistemului de control acces ne gandim automat cum poate fi stocat in siguranta acest numar, atat in momentul comunicarii acestuia, prin cititor si controller, catre baza de date, cat si atunci cand nu este folosit. Comunicatia intre cartela si cititor este in mod evident cea mai expusa, nefiind necesar contactul fizic sau aprobarea posesorului.

Comunicatia poate fi inregistrata de catre o alta persoana care isi poate creea un card de acces cu aceeasi informatie. In astfel de cazuri cititorul nu poate face diferenta intre un card de acces valid si un alt dispozitiv care emite aceeasi informatie. Pentru aceasta problema de securitate a aparut si o solutie contactless smart card.

Contactless smart card o solutie inteligenta de securizare

Contactless smart card sunt carduri de proximitate inteligente, frecventa lor de functionare fiind de 13,56 Mhz.

Aceste carduri de acces inteligente au in plus urmatoarele functii:

  • Memorie care variaza intre 2K si 32K in functie de furnizor.
  • Memorie care poate stoca: card number-ul de acces, PIN-ul, profile BIO, dar si alte aplicatii, abonamente, cashless payment etc.
  • Pe campurile disponibile acestea pot memora diverse aplicatii
  • Poate securiza datele prin folosirea unui certificat digital, care cripteaza comunicatia dintre cititor si cardul de acces. Acesta functie este cea mai importanta, practic intre cardul de acces si cititor se creeaza o autentificare reciproca inainte ca informatia sa fie transmisa. Toate informatiile transmise sunt criptate printr-o cheie unica generata in urma autentificarii.

Acest smart card de acces permite securizarea, prin cheia unica aleatorie care este generata de fiecare data, rezolvand astfel problema inregistrarii comunicatie cu cititorul (chiar daca se realizeaza o inregistrare clandestina acesta devine inutila ulterior). Algoritmii de criptare sunt DES, 3DES si AES.

Metode de implementare ale tehnologiei contactless smart card

cartela control acces

Acesta tehnologie cunoaste trei metode de implementare:

  1. Folosirea CSN (card serial number)

Este cea mai simpla metoda de folosire a contactless smart card-ului, insa cu un grad scazut de securitate, nefiind cu mult diferita de cardurile de proximitate in ceea ce priveste securitate. Fiecare card de acces are un numar unic, necriptat, alocat de furnizor, avand rol doar in mecanismul anticoliziune.

  1. Folosirea aceluiasi certificat digital pe toate cardurile de acces si cititoarele

Aceasta metoda (standard) functioneaza pe principiul: orice cititor va comunica cu orice card de acces, asta genereaza automat un minimum de securitate (comunicatia dintre cardul de acces si cititor nu poate fi inregistrata). Insa un risc major il constituie faptul ca un alt cititor poate sa citeasca cardul de acces si sa primeasca numarul acestuia pe iesirea Wiegand.

  1. Varianta „High Security” pentru care au fost create aceste carduri

Acesta varianta este cu un grad de securitate ridicat, dat fiind faptul ca pe cardul de acces si pe cititor se incarca un certificat digital personalizat. Cardul de acces va fi compatibil doar cu cititorul care are acelasi certificat digital, un card de acces cu un alt certificat nu va fi citit. Practic securitatea sistemului de control acces depinde de securitatea certificatului digital. Este necesar mult efort informatic pentru a putea fi accesat de o persona din exterior. Cardurile de acces si cititoarele sunt similare cu cele folosite in varianta standard, certificatele digitale fiind personalizate pentru fiecare instalare.

Pentru asigurarea unui grad de securitate sporit certificatul digital poate fi schimbat periodic pentru a evita riscul folosirii cardurilor de acces declarate pierdute sau cardurilor de acces false (realizate prin diverse metode care necesita mult timp).

Contactless smart card vs. Carduri de proximitate

Pentru a intelege mai bine diferentele dintre cele doua tipuri de tehnologii o sa luam urmatorul exemplu.

Imaginati-va cardul de acces si cititorul ca fiind doua persoane care comunica.

In cazul cardului de proximitate persoana A si persoana B, aflate la o distanta de 3 m, comunica intr-un limbaj cunoscut de toti cei prezenti, aceeasi propozitie de fiecare data.

Situatie total diferita in cazul smart cardului, in acest caz persoana A ii sopteste persoanei B o propozitie mereu diferita, intr-un limbaj cunoscut doar de ele.

Daca vorbim despre costuri, elementele componente ale unui sistem de acces care foloseste cardul de proximitate sunt nesemnificativ mai reduse sau uneori au preturi mai mari decat cele ale tehnologiei contactless smart card.

Sisteme de control acces

Sistemele de control acces si pontaj sunt diverse, de la cele stand alone, mai ieftine si mai putin complexe, la sisteme complexe. Tot in categoria sistemelor de control acces intra si incuietorile de control acces pentru birouri, sistemele de control acces din interiorul hotelurilor, turnichetii, portile rotative si barierele auto.

  1. Sistemele de control acces ieftine stand alone

Acest sistem de control acces, denumit stand alone, este alcatuit dintr-un controler de acces cu functie de pontaj, tastatura si cititor de proximitate incorporat. Sistemele de control acces stand alone, ieftine sunt usor de instalat.

sistem control acces 3sistem control acces stand alone 2sistem control acces stand alone 1

Acestea pot fi instalate atat la interior cat si la exterior. Functioneaza cu cartela de acees, tag, cod de acces sau amprenta.

  1. Sistemele complexe de control acces si pontaj

Sistemele complexe de control acces si pontaj reprezinta un instrument de management si gestionare a intrarilor si iesirilor dintr-o anumita zona sau cladire, având misiunea de protejare a personalului, cladirilor, echipamentelor, depozitelor si datelor confidentiale. Un sistem complex de control acces si pontaj are urmatoarele componente: centrale de control acces sau controlere, programul (software) de control acces, cititoare de cartele de control acces,  cartele sau carduri de control acces, butoane, yale, electromagneti, amortizoare, turnicheti.

Mai multe detalii despre componentele unui sistem complex de control acces si pontaj le gasiti la sectiunea „sisteme de control acces”, inclusiv schema sistemului.

  1. Incuietorile de control acces pentru birouri sau domeniul hotelier

Aceste incuietori de control acces sunt foarte practice, nu necesita cablare si functioneaza cu baterii. Cu ajutorul lor accesul se face rapid prin amprenta sau cartela de proximitate. Sunt similare siatemelor de control acces coplexe, diferenta constand in lipsa cablarii. Acestea pot functiona (domeniul hotelier de exemplu) cu un software care atribuie cartele de acees, pe perioade determinate de timp si dispozitive care programeaza incuietorile si citesc memoria acestora.

incuietoare control accesincuietoare control acces 1incuietoare control acces 3
  1. Sisteme de control acces cu turnicheti si porti rotative si bariere auto

Sistemul de control acces cu turnicheti si porti rotative permit accesul persoanelor in incinta cladirilor una cate una, avand un grad sporit de securitate, fiindca nu permite intarea mai multor persoane cu aceeasi cartela de acces. Cladirile cu trafic intens de persoane au nevoie de contorizare si restrictionare a accesului, de accea este potrivit acest tip de sistem.

Barierele auto reprezinta sisteme de control acces pentru autovehicule. Componentele si detalii despre acest sistem gasiti la sectiunea „sisteme de parking si ticketing”.

   Sisteme de control acces cu turnicheti si porti rotative si bariere auto   Sisteme de control acces cu turnicheti si porti rotative si bariere auto 1Sisteme de control acces cu turnicheti si porti rotative si bariere auto 3

Beneficiile aduse de folosirea smart cardului de acces

Cand vrei sa alegi un sistem de control acces printre optiuni putem include: cartelele de proximitate, cardurile cu banda magnetica, sisteme biometrice si smart carduri.

Asa cum am precizat si mai sus un smart card contine un cip pe care se regasesc informatii personale despre propietar si punctul sau puctele unde ii este permis accesul.

Un beneficiu pe care smart cardurile il aduc este compatibilitatea cu diferite tehnologii cum ar fi sitemele cu banda magnetica si sistemele biometrice. Acesta permite folosirea smart cardului de acces in diverse locatii cu diferite tehnologii de citire.

Beneficiile smart cardurilor de acces nu se opresc aici. Un smart card ofera flexibilitate prin compatibiliatatea cu diferite tehnologii si posibilitatea folosirii acestuia in diferite locatii. Mai mult decat atat utilitatea poate fi extinsa prin posibilitatea de adăugare de noi panouri de control acces și cititori cu care cardul de acces sa fie compatibil.

Doresti sa-ti instalezi un sistem control acces? Click AICI sau completeaza formularul de mai jos: