0735188899 office@sionsolution.ro

Cine poate instala panourile fotovoltaice?

Cine poate instala panourile fotovoltaice? – Pentru a instala panouri solare și a avea o instalare conformă cu legislația în vigoare, trebuie să îndepliniți o serie de cerințe, începând cu starea acoperișului, orientarea și umbrele și terminând cu documentele și firmele care pot monta sistemele fotovoltaice. Pentru a instala un sistem fotovoltaic de auto-consum, condițiile casei noastre trebuie să ne permită acest lucru, ca atare iată principalele cerințe pentru instalarea panourilor solare, dar și infomații despre cine poate instala panourile fotovoltaiceꓽ

Starea excelentă a acoperișului

Principalul și cel mai limitativ va fi acoperișul nostru, deoarece este locul în care vor fi amplasate elementele generatoare ale sistemului fotovoltaic – panourile. Un acoperiș în stare bună este una dintre principalele cerințe la instalarea panourilor solare. Panourile fotovoltaice sunt fixate printr-o structură de susținere pe structura acoperișului, nu pe plăci. Cu toate acestea, acoperirea pe care acoperișul o are (tablă, de exemplu) este un mediu izolator și îl împiedică să filtreze apa, de aceea înainte de montarea panourilor este absolut esențial să se îmbunătățească starea acoperișului. Unul deteriorat prezintă un risc de scurgeri sau alunecări de teren, dar există și alte aspecte care vor apărea, de aceea se recomandă să îl reparați înainte de a instala un sistem fotovoltaic din următoarele motive:

  • Posibilă rupere a plăcilor în timpul instalării, punând lucrătorii și etașarea în pericol
  • Odată cu trecerea timpului și cu sesizarea infiltrării apei în interiorul proprietății ori din alte motive, va fi nevoie să schimbați materialele dispuse pe suprafața acoperișului, iar acest lucru va însemna că va trebui să dezasamblați și să reasamblați sistemul fotovoltaic.

Orientarea acoperișului

Orientarea acoperișului și a panourilor solare este o altă cerință foarte importantă pentru instalarea sistemelor fotovoltaice. Tehnologia fotovoltaică are nevoie de radiații solare pentru a funcționa, iar locația panourilor este extrem de importantă, motiv pentru care este recomandată o înclinare a acestora la 35 grade, spre sud.

Gradul de umbrire

Dacă, pe de o parte, multe ore cu soare sunt un aliat, umbrele sunt inamicul unui sistem fotovoltaic. Dacă doriți să instalați panouri solare, o cerință importantă pentru instalare este lipsa umbrelor, adică îndepărtarea acelor factori care umbresc locul. Acestea nu trebuie să afecteze zona panourilor solare și cel mai înțelept lucru de făcut, în special în în lunile de iarnă, este să eliminați sursele care perturbă sau blochează pătrunderea radiațiilor solare. Există elemente care ajută umbrele să nu afecteze întregul sistem, dar în orice caz, dacă sistemul este afectat de acestea, îi va scădea performanța.

Ce documente sunt necesare pentru instalarea sistemelor fotovoltaice?

Panourile solare pentru uz casnic, care au o putere mai mare de 400 kW, necesită obținerea unor documente specifice. Astfel, este nevoie de următoareleꓽ

  • Certificat de urbanism (se obține de la primăria locală)
  • Aviz și acord emise de Autoritatea Națională pentru Protecția Mediului (ANPM)
  • Aviz obținut de la Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC)
  • Aviz de salubritate
  • Aviz de la ISU
  • Aviz de la furnizorul de telefonie și de la cel de energie electrică
  • Autorizație de construcție

Cine poate instala panourile fotovoltaice?

Sistemul fotovoltaic trebuie instalat și pus în funcțiune de către o firmă autorizată ANRE, dar numai după obținerea documentelor anterior amintite.