0735188899 office@sionsolution.ro

Instalatii electrice de legare la pamant. Partea principală a unei instalații de legare la pământ o constituie priza de pământ.
Aceasta este formată dintr-un ansamblu de elemente în contact cu pământul (electrozi) prin care se realizează transmiterea curenților de defect în pământ.

Instalatii electrice de legare la pamant (împământare) – Sion Solution

Prin împământare se inţelege ansamblul format din electrozi ingropaţi în pământ, legaţi între ei si conductoarele de legare la pământ, montate între electrozi şi între acestia şi instalaţiile electrice.
În funcţie de componentele folosite pentru construcția electrozilor de legare la pamant, prizele de pământ, pot fi împărțite în naturale și artificiale

  • Electrozii naturali de legare la pământ

Includ elemente metalice înglobate în fundații (armătura din fundațiile clădirilor) și alte părți metalice ce au un bun contact cu pământul.

  • Electrozii artificiali de legare la pământ

Includ electrozi plasați orizontal sau verical în pământ în afara fundațiilor, în diferite configurații.

Verificare instalatii electrice de legare la pamant și de protecție împotriva trăznetelor

Datorită influenței factorilor externi (coroziune), este foarte important să le verificăm regulat și cu precizie prin executarea unor măsurări precise.
Scopul este acela, de a confirma că instalaţia de împământare este conform I7/2011 sub toate aspectele, se fac după un program, ori de câte ori  se fac modificări sau reparaţii.
Verificarea cuprinde inspectarea documentaţiei tehnice, verificări vizuale, realizarea de măsurători finalizate cu Buletine de verificare, iar rezultatele vor fi înregistrate într-un raport de verificare.

Încercările care se fac în mod frecvent la o instalaţie de împământare sunt:

Incercări de continuitate a conductoarelor
Măsurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant.

Rezistenţa de dispersie a prizei de pământ, trebuie să se încadreze în următoarele valori:

Maxim 4 ohmi pentru instalaţiile electrice de utilizare
Maxim 1 ohm dacă instalţia de impamantare este comună atât pentru paratrăznet cât şi pentru instalaţia electrică de utilizare
Maxim 10 ohmi pentru instalaţia de împământare a paratrăznetului.

Măsurători instalatii electrice de legare la pamant – Masurarea rezistenței de dispersie a prizei de pământ

În conformitate cu Normativul I7/2011, este obligatorie verificarea prizelor de pământ înainte de recepționare şi punere în funcţiune şi apoi prin verificări periodice.
Verificările trebuie să demonstreze că rezistența de dispersie a prizei de pământ corespunde valorii pentru protecția persoanelor și a bunurilor în orice anotimp.
Rezultatul măsurătorii, traseele de măsurare și distanțele alese pentru sonde trebuiesc înregistrate astfel încât la verificări ulterioare să se poată efectua comparări ale valorilor măsurate.

Verificările în instalatii electrice de legare la pamant trebuie efectuate de persoane calificate, cu competențe în măsurători şi sunt:

Verificări iniţiale
Verificări periodice
  • Verificări iniţiale

Se realizează:

→ în timpul montării,

→ la finalizarea unei instalaţii noi,

→la finalizarea unei extinderi sau modificări într-o instalaţie, înainte de punerea în funcţiune.

Verificarea inițială se face prin inspecţie şi încercări.

  • Verificările periodice

Au rolul de a determina dacă parametrii instalaţiei electrice supuse verificării sunt respectaţi şi confirmaţi prin măsurători.

Metode de măsurare

Rezistentele de dispersie a prizelor de pamant, se pot determina cu o precizie mai mare sau mai mica, functie de metoda de masurare folosită.

Metoda aleasă va fi aceea care da un rezultat cât mai corect, indiferent de rezistenţa de dispersie a prizelor, a ţaruşilor sau a altor materiale auxiliare şi care necesită o dotare minimă de aparate şi un timp cât mai scurt de mâsurare.

Metode de testare a prizei de pământ

Pentru măsurarea rezistenţei de dispersie a prizei de pământ se folosesc următoarele metode:

Cădere de tensiune – testare cu trei şi patru poli
Testarea selectivă (cu un cleşte)
Testarea fară ţăruşi (cu doi cleşti)
Metoda celor doi poli
Metoda impulsului*

* Conform Standardului “EN 62305 – Protecția la trăsnet”, trebuie realizată și măsurarea impedanței legăturii la pământ, care implică luarea în calcul a reactanței inductive a electrozilor de legare la pământ în plus față de rezistența lor.
Pe durata unui trăsnet numai o parte din sistemul de legare la pământ participă la descărcarea în pământ a curentului generat.
Măsurarea reactanței inductive oferă date despre această descărcare.
Metoda impulsului de tensiune folosită pentru măsurarea impedanței legăturii la pământ este bazată pe generarea de impulsuri cu o formă corespunzătoare unei lovituri de trăsnet. Impedanțele măsurate în acest fel corespund cu impedanțele legăturilor la pământ în cazul trăsnetelor și valorile lor pot fi comparate cu cerințele definite în standardul de mai sus.
Standardul oferă (printre altele) cerințele pentru clădiri cu pericol de incendiu sau explozie și pentru stațiile de alimentare  cu combustibil.