0735188899 office@sionsolution.ro

Ce este randamentul unui panou fotovoltaic?

Ce este randamentul unui panou fotovoltaic? – Panourile solare pot reduce facturile la utilități, reușind să producă energie curată și ecologică. Dar ce le face eficiente? Eficiența panourilor solare fotovoltaice este legată de calitatea celulelor lor fotovoltaice. Eficiența de conversie a unei celule fotovoltaice este procentul de energie solară care afectează un panou solar și care este transformată în energie electrică utilizabilă. Vom descoperi împreună în acest articol ce este randamentul unui panou fotovoltaic și cât de important este acest aspect în economia locuinței tale.

Cu cât este mai eficient un panou solar, cu atât va produce mai multă energie prin cantitatea de lumină care strălucește în celulă, iar acest lucru, la rândul său, va conduce la satisfacerea nevoilor individuale de energie.

Cât de eficiente sunt panourile solare?

O modalitate simplă de a evalua eficiența panourilor solare este prin analizarea indicelui de eficiență al producătorului, care se bazează pe condițiile standard de testare, oferind o indicație fiabilă a performanței. Randamentul sistemului fotovoltaic scade de la an la an, cu aproximativ 0.55-1%-, în funcție de producător, iar în vederea stabilirii eficienței, trebuie consultată fișa tehnică a instalației.

Cu cât panoul este mai eficient, cu atât producția este mai mare în comparație cu un panou mai puțin eficient și cu atât numărul de panouri necesare este mai mic. Panourile cu eficiență mai mare sunt mai scumpe, dar vă pot ajuta să vă satisfaceți mai bine nevoile de energie. În același timp, investiția se va amortiza în decurs de câțiva ani, ceea ce le face o soluție din ce în ce mai atractivă.

Ce este randamentul unui panou fotovoltaic?

Eficiența celulelor fotovoltaice care alcătuiesc un panou solar este calculată pe baza energiei solare pe care semiconductorii o transformă în energie electrică. Un panou solar eficient este unul care generează mai multă energie electrică, fără să ocupe mult spațiu. Producătorii clasifică panourile solare în funcție de eficiența lor (conversia energiei solare transformate în energie electrică utilizabilă), care variază de la 15% la 20%.  Există mulți factori care afectează eficiența unui panou solar dincolo de clasificarea producătorului:

  • Cantitatea de lumină reflectată de suprafața celulei;
  • Intensitatea soarelui;
  • Zilele cu nori;
  • Acumularea de căldură, care afectează conductivitatea semiconductorilor în celulele fotovoltaice.

Alți factoriꓽ

  • Designul panoului solar afectează eficiența în principal prin modul în care celulele sunt aranjate și configurate de-a lungul panoului. Culoarea foliei de protecție influențează, de asemenea, deoarece temperaturile ridicate reduc eficiența, dacă nuanțele sunt închise. Prin urmare, culorile precum albastru sau verde sunt mai eficiente decât negrul.
  • Înclinarea panoului solar (se recomandă o înclinație de 35 de grade;
  • Orientarea panourilor solare (numită unghiul sau înclinarea panoului solar) este importantă pentru a obține toate avantajele radiației solare. Este important ca orientarea să fie făcută spre sud.

Panourile care sunt orizontale, pe sol, nu vor funcționa la fel de bine ca cele înclinate spre soare. Panta optimă depinde de latitudinea casei sau a instalației, precum și de perioada anului. Cu toate acestea, în termeni practici, majoritatea situațiilor nu permit ajustarea înclinării panoului în funcție de fiecare sezon. În schimb, ele pot fi instalate în unghiuri diferite pentru a se potrivi diferitelor anotimpuri și pantei acoperișului. Sperăm că te-am lămurit prin aceste informații despre ce este randamentul unui panou fotovoltaic și cum este acesta influențat de factorii externi.