0735188899 office@sionsolution.ro

Care este diferența între panourile termice și panourile fotovoltaice?

Care este diferența între panourile termice și panourile fotovoltaice? – Panourile solare sunt unul dintre cele mai moderne și eficiente dispozitive pe care le putem găsi atunci când vine vorba de utilizarea energiei regenerabile și nepoluante. Știați că primul panou solar a fost dezvoltat de inginerii NASA, în anul 1954, pentru utilizarea în spațiu? Aceste panouri au fost inventate pentru a alimenta în mod autonom echipamentele de comunicații prin satelit. Vom afla împreună în acest articol care este diferența între panourile termice și panourile fotovoltaice, dar și informații despre modul de utilizare al acestora.

În prezent, putem găsi două tipuri de panouri solare mult mai moderne și sofisticate, fiecare cu caracteristicile și funcționalitățile sale diferite: termice și fotovoltaice. Mai jos, analizăm principalele diferențe dintre panourile solare și cele fotovoltaice.

Care este diferența între panourile termice și panourile fotovoltaice?

După cum probabil ați observat, diferența dintre panourile solare și cele fotovoltaice este mare. Fiecare are propriul mod de funcționare, iar diferențele le regăsim după cum urmează:

  • În funcționare

Panourile solare fotovoltaice și termice sunt total diferite. Deși ambele tipuri profită din plin de energia solară, cele fotovoltaice sunt folosite pentru a obține energie electrică, în timp ce modelele termice sunt folosite pentru a obține energie termică.

  • Utilizare

Utilizarea și cererea de panouri solare fotovoltaice și termice variază, de asemenea, de la un tip la altul. De fapt, diferența dintre panoul solar și cel fotovoltaic este că cel din urmă este mai utilizat decât primul, iar aest lucru se datorează faptului că panoul solar fotovoltaic reprezintă o reducere foarte mare a costurilor facturii de energie electrică și că acesta poate fi utilizat și în zone izolate, în care rețeaua generală de energie electrică nu are acoperire

Materialele care stau la baza panourilor

Deși ambele sunt panouri solare, adevărul este că panourile solare fotovoltaice și cele termice sunt fabricate din materiale diferite. Panourile fotovoltaice sunt realizate din celule fotovoltaice care, la rândul lor, sunt fabricate din siliciu. Siliciul este un metaloid utilizat pe scară largă în informatică pentru proprietățile sale conductive. Panourile solare fotovoltaice pot fi realizate din siliciu monocristalin (siliciul este transformat într-un singur cristal) sau siliciu policristalin (acest tip de sticlă este mult mai ușor de obținut, deși cantitatea de energie utilizată este ușor mai mică). Cu toate acestea, în cazul panourilor solare termice, materialul utilizat este sticla borosilicată sau cuprul, aluminiul, toate sunt elemente care permit o mai bună captare a căldurii, precum și favorizarea efectului de seră.

Durata de viață a panourilor

De multe ori există, de asemenea, îndoieli cu privire la durata de viață utilă a panourilor solare fotovoltaice și termice, iar diferențele sunt vizibile. Astfel, în timp ce panourile solare termice au, de obicei, o durată de viață utilă de aproximativ 10 de ani, cele fotovoltaice au o durată de viață utilă de aproximativ 20 de ani. Cu toate acestea, panourile termice utilizează adesea mai bine energia decât panourile fotovoltaice. În cele din urmă, totul depinde de nevoile și de utilizarea pe care o căutăm.

Nu în ultimul rând, instalarea, pe de altă parte, este mai ușor de efectuat în cazul panourilor solare termice, în timp montarea sistemelor fotovoltaice este mai complexă. Ambele tipuri nu necesită întreținere regulată. Sperăm că aceste informații v-au ajutat să înțelegeți care este diferența între panourile termice și panourile fotovoltaice.