Cum devin prosumator (ghid)
Cum devin prosumator? – Pe lângă faptul că panourile fotovoltaice te pot ajuta să economisești la factura de curent electric, ele te pot face și prosumator. Iar cum principala sursă inepuizabilă de energie o reprezintă soarele, ideea de a deveni un prosumator nu rămâne la stadiul de vis. Ți-am pregătit un scurt ghid care să răspundă la întrebarea ”Cum devin prosumator?”. Sperăm că aceste informații îți vor fi de folos.
Prosumatorul este ori o persoană fizică, ori o persoană juridică racordată la o rețea electrică, unde poate să-și vândă energia electrică produsă în propria locuință, cu ajutorul panourilor fotovoltaice.
Desigur, pentru a te bucura de beneficiile unui prosumator, va trebuie să urmezi câțiva pași esențiali. Începe prin a te informa în legătură cu cele mai noi reglementări în domeniu.
Cum devin prosumator?
În primul rând, orice om care-și dorește să-și vândă curentul electric produs în rețea trebuie să cunoască ghidul prosumatorului ANRE, adică ghidul Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Oricine poate deveni prosumator. Trebuie doar să se respecte etapele prevăzute în ghid:
- Se va depune către distribuitorul de energie electrică o solicitare de racordare;
- Soluția de racorda se va stabili prin intermediul fișei de soluție. Totul se realizează în funcție de caracteristicile locului de consum/producție;
- Se va emite Avizul Tehnic de Racordare, unde este inclusă soluționarea, condițiile și tarifarea;
- ATR-ul are o perioadă de valabilitate, timp în care se va încheia un contract de racordare. După ce este semnat se va putea emite și factura de racordare;
- Un personal calificat va veni și va monta sistemul de panouri fotovoltaice. Firma trebuie să fie autorizată ANRE;
- După ce se finalizează lucrările, sistemul poate fi pus în funcțiune.
- Se va depune dosarul instalației de utilizare;
- După ce dosarul este actualizat, distribuitorul va actualiza certificatul de racordare;
- Într-un final se va încheia contractul, iar distribuitorul va putea înlocui contorul cu unul cu sens dublu.
Energia ce este produsă și livrată poate fi vândută pe baza certificatului de racordare. Așadar, va fi necesară existența unui contract de vânzare-cumpărare a energiei electrice, produse și livrate de către tine spre cumpărător, adică furnizor.
Care sunt avantajele, dar și dezavantajele de a deveni un prosumator?
În primul rând, investiția într-un astfel de sistem este una pe o perioadă îndelungată de timp. Amortizarea o vei simți doar după câțiva ani. Pe timpul iernii, producția de energie electrică este mult mai mică, reducându-se la o treime față de cea produsă vara.
Dacă privești lucrurile dintr-o perspectivă mai optimistă, vei vedea că panourile nu au nici un fel de impact asupra mediului înconjurător. Costurile la facturile de energie electrică vor scădea considerabil.
Dacă pe viitor vei dori să-ți vinzi casa, prețul ei va fi peste cel al pieței. Pentru o producție cât mai profitabilă din poziția unui prosumator, panourile trebuie să fie montate către Sud, iar unghiul de înclinare să fie de aproximativ 35 de grade.
Dimensionarea panourilor se va realiza în funcție de curba de consum din factură. Acestea pot asigura autonomia electrică garantată dacă se respectă pașii de montare. Randamentul lor poate scădea de la un an la altul cu 0,55 sau 1%. În acest caz, trebuie consultată fișa tehnică a panoului ales.