0735188899 office@sionsolution.ro

Importanta sistemelor de detectie incendiu la locul de munca

Importanta sistemelor de detectie incendiu la locul de munca. Toti proprietarii de afaceri, indiferent de sectorul in care activeaza, trebuie sa fie constienti de riscurile aparitiei unui incendiu la locul in care activitatea afacerii se desfasoara. Orice departament de pompieri, va va face sa intelegeti cat de importante sunt cateva secunde in cazul detectiei din timp a incendiului si cum acest lucru poate salva vieti.

Ca urmare, companiile/firmele ar trebui sa fie constiente de riscurile unui incendiu in mediul de lucru si sa ia masuri adecvate pentru prevenirea incendiilor precum si instalarea sistemelor pentru prevenirea personalului daca un incendiu are loc. Scopul este mentinerea angajatilor si a proprietatii in siguranta.

Un astfel de sistem este destinat sa detecteze fumul, caldura excesiva sau focul si sa furnizeze o alerta pentru o zona specifica din cladire, acolo unde incendiul a fost detectat. Tipul sistemului de detectie incendiu depinde de dimensiunea si structura cladirii.

Normativul P118/3-2013 denumit in legislatia din Romania si “Normativ privind securitatea la incendiu a constructiilor, Partea a III-a – Instalatii de detectare, semnalizare, avertizare” reglementeaza din punct de vedere tehnic activitatile ce se desfasoara in tot procesul de protejare impotriva eventualelor incendii si face referiri stricte la cum ar trebui sa se desfasoare aceste activitati. Acest normativ avand la baza standarde europene (ex. EN-54, VdS, CPD, etc.) incearca sa se alinieze cerintelor europene stricte pentru acest domeniu.
Proprietarii de afaceri trebuie sa se asigure ca toate sistemele instalate indeplinesc aceste standarde si daca fiecare sistem este instalat corect.

Importanta sistemelor de detectie incendiu la locul de munca. Amplasarea:

Amplasarea unui sistem de detectie incendiu va varia in functie de tipul de alarma necesar si de structura cladirii. Detectoarele de fum trebuie instalate in zona centrala a compartimentarilor cladirii si ar trebui, de asemenea, in partea de sus a plafoanelor separate cu tavan fals . Structurile cu mai multe etaje trebuie sa aiba detectoare de fum instalate pe fiecare nivel si suplimentar, pe casa scarii, pe plafonul ultimului nivel. Detectorul de fum trebuie amplasat la o distanta sigura de orice obstacol (minim 50 cm), de sursele de lumini, ventilatoare de plafon sau aparate de aer conditionat deoarece aerul rece si fluxul de aer ar putea impiedica detectarea propice a focului, caldurii sau a fumului.

Instalarea adecvata a unui sistem de detectie incendiu este importanta intrucat detectoarele vor opera in mod eficient si alertele perceptibile pot cu usurinta sa avertizeze persoanele aflate in cladire in cazul unui incendiu.

Integratorii de Sisteme de securitate cu experienta in instalarea sistemelor de detectie incendiu, precum SION SOLUTION, pot sa iti ofere consultanta, sa determine cea mai buna solutie pentru instalarea detectoarelor si sa iti recomande cel mai eficient tip (conform cu normativele in vigoare) de alarma pentru sediul afacerii tale.

Nu numai ca sistemele de incendiu trebuie instalate adecvat, dar ar trebui sa iti si instruiesti angajatii si sa te asiguri ca inteleg importanta alarmelor in cazul unei urgente.

Importanta sistemelor de detectie incendiu la locul de munca. Testarea si Monitorizarea:

Sistemele de detectie incendiu trebuie verificate zilnic astfel:

1. fiecare echipament de control şi semnalizare indică condiţia de repaus, sau dacă există abateri de la condiţia de repaus acestea sunt înregistrate şi comunicate furnizorului de servicii de întreţinere;
2. fiecare alarmă înregistrată din ziua precedentă a fost tratată în mod corespunzător;
3. dacă este cazul, sistemul a fost restabilit corespunzător după deranjament, testare sau suspendare a alarmei sonore.

Verificate lunar astfel:

1. este pornit generatorul de rezervă, acolo unde există şi este verificat nivelul combustibilului şi completat dacă este necesar;
2. consumabilele imprimantelor din cadrul sistemului sunt adecvate;
3. indicatoarele optice şi sonore ale echipamentului de control şi semnalizare sunt funcţionale, iar în caz de defect acesta este înregistrat.

Verificate trimestrial, printr-o persoană competentă astfel:

1. sunt analizate toate înregistrările din registrul jurnal şi sunt luate măsurile corective necesare pentru a aduce sistemul în stare corectă de funcţionare;
2. se acţionează cel puţin un detector sau declanşator manual de alarmă în fiecare zonă, pentru a testa dacă echipamentul de control şi semnalizare primeşte şi afişează semnalul corect, porneşte alarma sonoră şi acţionează oricare altă indicaţie sau dispozitiv suplimentare.
3. sunt verificate funcţiile de monitorizare a deranjamentelor ale echipamentului de control şi semnalizare;
4. sunt verificate funcţiile de reţinere sau eliberare ale uşilor din cadrul sistemului;
5. acolo unde este permis, acţionarea liniei de comunicare către brigada de pompieri sau dispeceratul de monitorizare;
6. sunt efectuate toate testele şi verificările specificate de producător, furnizor sau instalator;
7. sunt analizate orice modificări structurale sau de destinaţie care pot afecta cerinţele privind amplasarea detectoarelor, declanşatoarelor manuale de alarmă şi sirenelor de alarmare.

Verificate anual printr-o persoană competentă astfel:

1. au fost efectuate rutinele de verificare zilnice, lunare, trimestriale;
2. este verificat fiecare detector privind operarea corectă în conformitate cu recomandările producătorului;
3. capabilitatea echipamentului de control şi semnalizare de a acţiona fiecare dintre dispozitivele suplimentare;
4. sunt inspectate vizual toate echipamentele şi cablurile pentru a asigura că sunt sigure, neafectate şi protejate corespunzător;
5. sunt analizate orice modificări structurale sau de destinaţie care pot afecta cerinţele privind amplasarea detectoarelor, declanşatoarelor manuale de alarmă şi sirenelor de alarmare;
6. sunt examinate şi testate bateriile.

Prin urmare, indifferent de marimea sistemului, un serviciu de mentenanta complet ar trebui executat de cel putin 4 ori pe an. Frecventa depinde si de marimea si complexitatea sistemului de detectie incendiu.

Testarea este de obicei executata prin emiterea de fum artificial ce va activa detectorul si va declansa alarma de incendiu. Similar, detectorul de caldura va fi declansat fapt ce va activa alarma. La o perioada de 12 luni, fiecare detector ar trebui testat pentru a fi sigur ca functioneaza corespunzator.

Planul de urgenta in caz de incendiu

Toate companiile ar trebui sa aiba un plan de urgenta pus in aplicare cu personal special instruit in caz de urgenta. Planul ar trebui revazut regulat pentru a fi sigur ca toti participantii cunosc procedurile.

Multe companii nu constientizeaza importanta modului de reactionare la alarma de incendiu, iar acest lucru este vital ca toti sa procedeze corespunzator imediat cum alarma se declanseaza. Secundele de fapt conteaza si la fiecare intarziere pot rezulta daune ale proprietatii sau chiar ranirea sau pierderea unei vieti.
Din acest motiv este foarte important sa te asiguri ca vei consulta cu un furnizor pofesionist de sisteme de detectie incendiu pentru sugestii despre cel mai potrivit tip de sistem de detectie a incendiilor.

Tipuri de sisteme de detectie incendiu

Unul dintre tipurile cel mai des intalnite in sisteme de detectie incendiu este sistemul manual. Deci puteti avea puncte de apel pe perete, acele butoane de pornire a alarmei, astfel incat atunci cand cineva observa un incendiu, il va activa si alarma se va declansa.
Un alt tip de sistem de incendiu este cel automat. Daca focul porneste intr-o camera, va fi automat captat de un detector ce va declansa alarma de incendiu. Cel mai potrivit sistem depinde de locatia unde urmeaza sa fie instalat. Astfel, daca angajatii lucreaza intr-un mediu de lucru specific activitatii non-stop, atunci un sistem manual ar fi adecvat; daca sunt locuri unde oamenii nu lucreaza si nu circula regulat, atunci un sistem de detectare automat ar fi o optiune mai buna.

Este foarte cunoscut faptul ca omul, prin simturile sale (vaz, miros, auz), este cel mai eficient detector de sursa de incendiu. Este foarte important ca fiecare dintre noi sa constientizeze faptul ca de cele mai multe ori fiecare secunda, fiecare actiune conteaza in salvarea de bunuri si mai ales de vieti omenesti