La ce unghi se montează panourile fotovoltaice?
La ce unghi se montează panourile fotovoltaice? – Panourile fotovoltaice nu se montează oricum la casă. Ele se pot monta pe casă sau la nivelul solului. Indiferent de locul în care se montează unghiul de montare este cel mai important şi este de preferat să îl aştepţi dacă vrei să ai energie electrică produsă în permanenţă şi să te bazezi pe sistemul tău de panouri fotovoltaice. Ți-ai pus vreodată întrebarea ”La ce unghi se montează panourile fotovoltaice?”, vom afla împreună răspunsul în acest articol!
kw: La ce unghi se motează panourile fotovoltaice
alt text foto: La ce unghi se montează panourile fotovoltaice
meta descriere: Ți-ai pus vreodată întrebarea ”La ce unghi se montează panourile fotovoltaice?”, vom afla împreună răspunsul în acest articol!
link intern sau extern
La ce unghi se montează panourile fotovoltaice până la urmă?
Aici e mai mult de discutat. Depinde ce nughi de înclinaţie are solul sau acoperişul. La acoperiş este mai dificil. Dacă ai înclinaţie mică nu ai randament bun pentru panourile fotovoltaice montate, asta dacă nu e vară tot anul 😊. Dar pentru iarnă ai nevoie ca şi pentru vara şi pentru alte sezoane de un unghi de peste 45 de grade. Amplasarea va fi mereu spre sud, unghiul de înclinaţie ideal al panourilor va fi de 30-35 de grade. Şi poziţionarea pe direcţia Sud, Sud-Est, Sud-Vest este excelentă dacă îţi montezi panouri fotovoltaice pe acoperiş.
Deci unghiul de montare ideal, dacă se poate, este de 30-45 grade, dar le putem vedea montate şi la unghiuri între 15 şi 50 de grade. Dacă acoperişul nu va ajuta deloc cu înclinarea să montaţi o structură care să ofere exact unghiul de care aveţi nevoie peste acoperiş.
Însă unghiul de 45 de grade e valabil pentru panourile care ar trebuie să funcţioneze foarte bine între septembrie şi martie. Deci în lunile friguroase unghiul potrivit ar fi şi de 55 de grade ca să ai randament maxim. Iarna ai şi zăpadă care cade imediat dacă e unghiul mai mare, nu vei mai aştepta să se tot topească şi poate să cadă odată ca să ai iarăşi energie electrică produsă în cantităţi normale. Aşadar, la noi în ţara, merge mai bine unghiul de înclinare 55 de grade pentru panourile fotovoltaice de la case decât cel standard de 45 de grade, asta ca să adaptăm panourile la clima noastră mai specială.
Când nu se poate monta pe acoperiş se montează panourile fotovoltaice pe terase, pe garaj, pe anexe ca să ai şi unghiurile dorite la montare şi înclinaţiile perfecte. Dacă acoperişul este plat, este nevoie de instalaţie specială cu înclinaţia dorită pentru panouri, ca să ai şi protecţie împotriva sarcinilor vântului, eventual cu nişte greutăţi de beton.
Cine se ocupă de montarea sistemelor de panouri fotovoltaice?
Specialiştii de la firmele care se vor ocupa de montarea sistemelor de panouri fotovoltaice vor fi cei care vor măsura şi vor determina unghiul corect de montare în baza experienţei pe care o au şi în baza altor lucrări efectuate în aceleaşi condiţii. Unghiurile odată stabilite se mai pot modifica doar până la finalizarea instalaţiei şi în perioada de probă.
După ce s-au fixat şi s-au creat şi instalaţiile de suport pentru ele unghiurile vor rămâne neschimbate pe toată perioada de exploatare a panourilor fotovoltaice. Aşadar, atenţie mare la unghiurile de montare pentru panourile fotovoltaice dacă vrei să ai eficienţă sporită şi să ai întotdeauna confort şi energie electrică fără facturi uriaşe la curentul electric. Cu un unghi de montare ales corect stai fără stres cât e anul de lung şi pe toată perioada folosirii panourilor achiziţionate.