0735188899 office@sionsolution.ro

Pot să îmi încălzesc casa cu panouri fotovoltaice?

Energia solară a devenit în prezent una dintre cele preferate de majoritatea utilizatorilor care optează pentru auto-consum. Cea fotovoltaică este utilizată pentru a valorifica radiațiile solare, iar energia solară este absorbită de panouri solare și, ulterior, transformată în energie electrică. Plăcile, în acest caz, pot fi monocristaline și policristaline. Dacă vrei să afli răspunsul la întrebarea ”Cum pot să îmi încălzesc casa cu panouri fotovoltaice?”, citește următoarele rânduri.

Energia electrică generată cu acestea poate fi utilizată pentru instalația electrică generală a casei, precum și pentru utilizări specifice, cum ar fi cea a dispozitivelor destinate încălzirii.

Pot să îmi încălzesc casa cu panouri fotovoltaice?

Pentru că energia solară este un subiect extrem de discutat în ultimii ani, mai mulți proprietari de locuințe și-au pus întrebarea ”Cum pot să îmi încălzesc casa cu panouri fotovoltaice?”.

Energia solară ca alternativă de încălzire

Dacă dorim să folosim la maximum posibilitățile energiei solare domestice, putem beneficia și de încălzire cu ajutorul panourilor solare. Dispozitivele necesare obținerii energiei termice sunt aceleași, deși dimensiunea lor variază și este, de asemenea, necesar să se instaleze un număr mai mare de panouri solare. Cel mai potrivit tip de emițător de încălzire pentru energia solară este încălzirea prin pardoseală, iar în afară de celelalte avantaje, încălzirea prin pardoseală funcționează numai la 40ºC, făcând mai ușoară încălzirea. Radiatoarele funcționează la o temperatură mult mai mare, ceea ce înseamnă un consum mai mare de energie.

Cum funcționează?

Metoda de operare este următoarea: un circuit hidraulic închis, care conține un lichid special, trece prin panourile solare numite colectoare, care sunt special pregătite pentru a stoca căldura soarelui. Acest lichid absoarbe căldura și este transportat la acumulator, unde conducta prin care circulă ia forma unei bobine. În interiorul acestui acumulator, și în contact direct cu tubul bobinei, dar fără a se amesteca cu lichidul din interior, este apa pe care o vom folosi mai târziu pentru robinete, duș sau încălzire. Atunci când apa nu a atins temperatura necesară, sistemul de control pornește echipamentul auxiliar și este responsabil pentru furnizarea căldurii complementare.

Tipuri de instalații de încălzire care pot fi combinate cu energie solară

Producția de energie prin intermediul energiei solare este într-o continuă evoluție și, în fiecare zi, mai mulți utilizatori sunt deciși să integreze acest mijloc, deoarece, pe lângă faptul că energia este una regenerabilă, aceasta oferă multe alte posibilități. Printre acestea, ar trebui să menționăm că există diferite tipuri de instalații de încălzire care pot fi combinate cu panouri fotovoltaice.

Printre cele mai cunoscute și eficiente, putem regăsi următoarele: încălzire prin pardoseală, pompe de căldură și centralele. Dar panourile pot fi, de asemenea, utilizate și cu alte tipuri de instalații de încălzire deja instalate în casă, sau folosite ca un sistem de sprijin pentru ele și, în acest fel, vom reduce costurile care decurg din producția de încălzire pentru casele noastre.

Încălzirea solară depinde de aparatul sau sistemul utilizat pentru încălzirea locuinței, iar această energie regenerabilă are multe avantaje. Astfel, primul dintre acestea este că reprezintă o reducere considerabilă a cheltuielilor lunare, dar această metodă încălzire nu poluează, ceea ce este de mare folos pentru mediu. De asemenea, evidențiem și un alt important beneficiu al încălzirii cu ajutorul panourilor fotovoltaice – acela de a avea o mai mare independență față de furnizorii de energie, mai ales deoarece tarifele percepute de aceștia au crescut.