Securitate Industriala – concept general
Securitate Industriala
Securitate industriala – prin integrarea securitatii industriale se poate adopta un raspuns rapid la amenintarile specifice fiecarui domeniu de activitate. Orice industrie necesita implementarea securitatii pentru un bun management si desfasurarea in siguranta a tuturor activitatilor.
Ca aspecte generale, despre securitate industriala putem aminti ca are la baza Hotararea 585/2002, ce presupune dispozitii generale de desfasurare in siguranta a contractelor de acces la informatii clasificate, fiind o conditie fundamentala pentru eficienta economica si organizationala a industriilor din Romania.
Acest concept este legat de securitatea nationala si inseamna protejarea activelor interne si externe.
In trecut, acest concept se referea in principal la protejarea activelor fixe.
Dupa dezvoltarea sistemelor de control industriale, accentul s-a pus pe a tine la distanta intrusii.
In ambele cazuri, profesionistii domeniului securitatii abordau subiectul ca pe o misiune. In timp ce existenta factorilor externi de amenintare este una reala, un pericol pentru companiile industriale pot fi chiar persoanele din interior.
Conform sondajelor efectuate in toata lumea, s-a constatat faptul ca principala amenintare la operatiunile critice o reprezinta angajatii neglijenti.
Securitate Industriala
Inca din anul 2007, s-a dat startul finantarilor cercetarii in U.E, vizate fiind in mod specific nevoile in securitate. Pana in 2020, prin programul Orizont se vor aloca aproximativ 2 miliarde de euro cercetarii in domeniul securitatii, suma ce reprezinta 50% din totalul finantarilor publice in acest domeniu civil din U.E. (update 23.02.2021 – Comisia Europeană a prezentat programul de lucru pe 2021 al Consiliului European pentru Cercetare. Este primul program de lucru din noul program-cadru european pentru cercetare şi inovare Orizont Europa aferent perioadei 2021-2027. Include trei cereri principale de propuneri pentru acţiuni de cercetare de frontieră în cuantum total de 1,9 miliarde EUR)
Acest aspect important a fost inteles de multe companii industriale care au ales sa elimine sau care au diminuat sursele de risc prin implementarea de solutii ce respecta normele legislative, indiferent de costurile acestora.
Conceptul de securitate industrială trebuie să prevadă:
- Analiza riscurilor sau ameninţărilor;
- Determinarea vulnerabilităţilor avute de companie;
- Evaluarea riscurilor producerii evenimentelor prevazute sau neprevazute e şi a consecinţelor acestora;
- Stabilirea strategiei de securitate, în funcţie de riscurile şi costurile ce pot fi suportate;
De ce este necesara securitatea industriala?
- Pentru cunoasterea riscurilor, este important sa identificam amenintarile de securitate existente pentru afacerea noastra.
- Riscul este probabilitatea de a pierde ceva de mare importanta, intr-o circumstanta prevazuta sau neprevazuta.
- Consecinta inactiunii ar putea creste sansa de a pierde mai multe lucruri de valoare si cresterea vulnerabilitatii companiei industriale.
- Motivele date angajatorilor care se preocupa cel mai mult de implementarea securitatii sunt : violenta la locul de munca, sabotaje, furturi, amenintarile teroriste, criminalitatea.
- Acest lucru inseamna ca industria include diferite tipuri de persoane cu personalitati diverse, supuse stresului domestic sau cel de la locul de munca.
- Fara securitate, problemele nu sunt identificate si gestionate corespunzator si in timp util.
Ce putem face?
Prioritar, trebuie sa evitam deteriorarea, trebuie sa imbunatatim structurile tehnice si informationale, sa imbunatatim partea tehnologica si sa luam masuri organizatorice adecvate.
Schimbarea ajuta la asigurarea conformitatii cu privire la modul de reducere si evitare a riscurilor.
Primul pas in asigurare este intelegerea riscurilor. Daca privim aceste riscuri din punct de vedere operational, decidem si ce masuri de prevenire sunt necesare din perspectiva planificarii.
Apoi decidem ce masuri pot fi puse in aplicare din perspectiva fizica.
Un foarte bun exemplu este contractarea de personal de securitate, bine motivat si instruit in mod corespunzator pentru a-si indeplini indatoririle si responsabilitatile cu determinare si curaj.
Crearea unui plan proactiv, structuri si mecanisme de revizuit:
- subsistemul securităţii fizice (control acces, monitorizare, supraveghere, detectie si stingere incendii, transmitere date, proceduri cu echipaje de protectie);
- subsistemul securităţii funcţionale (operare in siguranta, asigurarea calitatii, stabilirea proceselor de productie, mentenanta, proceduri de conservare);
- subsistemul organizatoric (structura de securitate, cadru juridic si procedural, participarea personalului de securitate in cadru moral);
- nivelul tactil – raspunsul la urgenta si planul de evacuare;
Planificarea si comunicarea ofera oamenilor indicatii despre cum sa se descurce singuri in situatii de urgenta.
Pentru acest lucru, varianta optima este implementarea diverselor sisteme de securitate, care sa respecte legile securitatii.
Alte considerente:
Putem considera valabila varianta implementarii unei solutii de securitate integrate care sa cuprinda propunerile unor masuri pentru controlul riscurilor a mai multor profesionisti in securitate, pentru o noua abordare, care sa includa spectre din domenii diferite.
Pe langa aceasta varianta trebuie sa luam in considerare si :
- stimularea si pregatirea periodica atat a conducatorilor cat si a personalului,
- verificarea permanenta a furnizorilor,
- evaluarea constanta a nivelului securitatii in organizatiile industriale.
Cand vine vorba de costuri, sistemele integrate de securitate, personalul de securitate sau evaluarile de securitate pot fi costisitoare.
In timp ce marimea industriei de securitate este estimata in sume uriase, costurile individuale variaza dramatic. Este aproape imposibil sa se determine o cheltuiala a unei industrii pentru securitate. Nivelurile de risc variaza si informatiile sunt adesea divulgate.
De aceea inainte de a concluziona cat de mult ar trebui sa cheltuim, trebuie sa fie examinati factorii de risc si costul ce ar putea sa insemne un incident pentru comunitatea, operatiunile sau infrastructura dumneavoastra.