0735188899 office@sionsolution.ro

Autorizatie IGSU de securitate la incendiu – Informatii utile

Pentru cladiri sau spatii special amenajate, cu scopuri comerciale sau de prestari servicii, orice dezvoltator trebuie sa aiba in vedere informatii prealabile despre obligatiile ce ii revin cu privire la autorizarea de securitate la incendiu.

Cererile pentru emiterea avizelor/autorizaţiilor de securitate la incendiu sau de protecţie civilă se înaintează inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă sau Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti – Ilfov, instituţii în a căror competenţă intră soluţionarea acestor acte.

.. fara aviz si autorizatie IGSU…

Punerea in functiune fara obtinerea avizului autorizatiei de securitate la incendiu, a constructiilor si amenajarilor noi sau a celor existente la care s-au executat lucrari de modificare sau schimbare de destinatie, atrage dupa sine, conform prevederilor legale, aplicarea de sanctiuni dupa cum urmeaza:

  • Conform Art. 44, pct. 4, lit. din Legea 307/2006 –  nesolicitarea si neobtinerea de catre persoanele fizice ori juridice care finanteaza si realizeaza investitii noi sau interventii la constructiile existente ori, dupa caz, de catre beneficiarul investitiei a avizelor si/sau autorizatiilor prevazute de prezenta lege; cu amenda 5.001-10.000 lei
  • Conform Art. 44, pct. 5, lit. a din Legea 307/2006 – inceperea lucrarilor de executie la constructii si amenajari noi, de modificare a celor existente si/sau schimbarea destinatiei acestora, fara obtinerea avizului de securitate la incendiu; cu amenda 20.000-50.000 lei
  • Conform Art. 44, pct. 5, lit. c din Legea 307/2006 – nerespectarea cerintelor care au stat la baza emiterii avizului sau autorizatiei de securitate la incendiu ce impun pierderea valabilitatii acestora; cu amenda 20.000-50.000 lei
  • Conform Art. 44, pct. 6 din Legea 307/2006 – cu amendă de la 30.000 lei la 100.000 lei si oprirea functionarii ori utilizarii constructiilor sau amenajarilor, ca sanctiune contraventionala complementara, pentru incalcarea grava a cerintei de securitate la incendiu in ceea ce priveste periclitarea vietii ocupantilor si fortelor de interventie, neasigurarea stabilitatii elementelor portante, respectiv a limitarii propagarii focului si fumului in interiorul edificiului si la vecinatati, potrivit criteriilor stabilite prin hotarare a Guvernului.

Pe langa obligativitatea aplicarii legii, ce presupune sanctiunile contraventionale prezentate anterior, este necesara:

  • Solutionarea situatiilor constructiilor sau amenajarilor ce functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu,
  • intrarea in legalitate a tuturor constructiilor, prin certificarea indeplinirii masurilor de securitate la incendiu
  • eliberarea unui act administrativ in conformitate cu solicitarile si normativele legale.

Vezi aici documentele necesare pentru emiterea avizelor si autorizatiilor de securitate la incendiu.

 

Definitie pentru autorizatie IGSU de securitate la incendiu:

Autorizatie IGSU – Autorizatia de securitate la incendiu este un act administrativ, emis de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, in baza legii, prin care se certifica, in urma verificarilor documentelor privind realizarea masurilor de aparare impotriva incendiilor, indeplinirea cerintei esentiale de securitate la incendiu pentru constructii, instalatii  tehnologice si alte amenajari.

Obtinerea autorizatiei IGSU si obligatia solicitarii acesteia revine, potrivit legii, beneficiarilor si bineinteles investitorilor constructiilor sau amenajarilor ce urmeaza a fi utilizate in diferite domenii de activitate. Autorizatia se poate emite in termen de maxim 30 de zile.

 

Definitie pentru aviz IGSU de securitate la incendiu:

Aviz IGSU –  Avizul de securitate la incendiu reprezinta un act emis ca urmare a verificarilor in conformitate cu prevederile reglementarilor tehnice in vigoare a masurilor de aparare impotriva incendiilor, de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, adoptat in baza legii, in documentatiile tehnice de proiectare, pentru indeplinirea cerintei esentiale de securitate la incendiu a constructiilor, instalatiilor si altor amenajari. Avizul se poate obtine in termen de maxim 15 zile.

Aviz-de-securitate-la-incendiu-sionsolution-ro

Avizele si autorizatiile de securitate la incendiu isi pierd valabilitatea daca agentii constatatori confirma nerespectarea conditiilor care au stat la baza emiterii acestora.

Documentatia tehnica, intocmita ca baza pentru a se emite autorizatia de securitate la incendiu, trebuie realizata, conform prevederilor legale, de proiectanti si este certificata de verificatori de proiecte, specializati si atestati in acest domeniu.

Pentru a cunoaste categoriile de constructii si amenajari care se supun avizarii si autorizarii privind securitatea la incendiu, puteti consulta HG 571/2016.

In sprijinul beneficiarilor, IGSU a dezvoltat un GHID  online privind avizarea/autorizarea privind securitatea la incendiu.

Ghidul privind autorizarea si avizarea la securitatea pentru incendiu si protective civila contine toate detaliile necesare.

Autorizatie IGSU – Etape obtinere:

  • Analiza documentatie existente si corelarea acesteia cu situatia din teren
  • Intocmirea documentelor
  • Relevarea constructiei/spatiului si a instalatiilor
  • Proiectarea masurilor constructive
  • Proiectarea sistemelor de securitate la incendiu;
  • Intocmirea intregului dosar in dublu exemplar;
  • Verificarea documentatie de catre un expert Cc-Ci si autorizat MPLPAT;
  • Depunerea cererii de autorizare;
  • Obtinerea autorizare de securitate la incendiu.

 Pentru obtinerea avizului de securitate la incendiu este nevoie de:

  • Scenariul de securitate la incendiu – documentul in care sunt stipulate si analizate toate masurile tehnice necesare privind indeplinirea cerintei esentiale pentru Securitate la Incendiu pentru constructii / instalatii, in functie de specificul activitatii desfasurate, in concordanta cu natura riscului.
  • Realizareara portului de expertiza tehnica pentru securitate la incendiu
  • Realizarea referatului verificatorului de proiect pentru cerintele de securitate la incendiu pentru constructii si instalatii, la fazele de realizare proiect tehnic
  • Detalii de executie, relevee, si dupa caz, pentru proiectul intocmit avand la baza referatul de expertiza in care sunt consemnate date de identificare si caracteristicile constructiei, impreuna cu constatarile si observatiile verificatorului rezultate in urma controlului efectuat asupra documentatiei de proiectare prezentate de catre investitor
  • Intocmirea dosarului complet de securitate la incendiu in trei exemplare
  • Depunere cerere de avizare la IGSU
  • Asistenta tehnica de specialitate pentru momentul vizitei la locatie a reprezentantilor IGSU
  • Obtinere aviz de securitate la incendiu.

Consultati si: SINTEZA PRINCIPALELOR NECONFORMITATI – constatate la respingerea solicitarilor de emitere a avizelor si autorizatiilor de securitate la incendiu

Referinte legislative:

De retinut:

In cazul producerii unui incendiu, veti putea beneficia de despagubiri din partea companiei de asigurari doar in cazul in care sunt respectate in totalitate normele de securitate la incendiu. Majoritatea politelor de asigurare prevad obligatia titularului politei de a respecta prevederile legale, iar multe dintre ele includ chiar garantii detaliate cu privire la respectarea acestor norme. In cazul izbucnirii unui incendiu, asiguratorul poate invoca nerespectarea prevederilor legale pentru a argumenta refuzul de a despagubi asiguratul. Drept urmare, simpla existenta a unei polite de asigurare nu protejeaza in totalitate.

 

Sion Solution ofera servicii specializate in domeniul securitatii la incendiu asigurand totalitatea serviciilor necesare pentru:

  • Integrarea masurilor tehnice si organizatorice planificate si realizate conform legislatiei in vigoare;
  • Asigurarea, identificarea, evaluarea si combaterea riscurilor de incendiu;
  • Proiectare si instalare sisteme de detectie incendiu
  • Proiectare si instalare sisteme de desfumare
  • Antrenarea pentru evacuare si salvarea bunurilor precum si interventia operativa pentru salvarea persoanelor aflate în pericol
  • Evacuare si salvarea bunurilor precum si interventia operativa pentru salvarea persoanelor aflate in pericol.
  • Stingerea incendiilor si limitarea efectelor acestora.