0735188899 office@sionsolution.ro

Sistem de detectie monoxid de carbon dedicat zonelor de parcare – Producator DETNOV

In cele ce urmeaza, vom face o scurtă prezentare a unui Sistem de detectie monoxid de carbon. Produsul face parte din portofoliul de produse pe care Sion Solution le instaleaza si care este special conceput pentru zonele de parcare.

Producatorului spaniol DETNOV, cu o experienta de peste 20 de ani in piața internațională in fabricarea sistemelor de detectie a incendiilor, aduce prin progresele sale tehnologice de ultima ora, capacitatea de detectare fiabilă 100% si designul elegant, o noua gama de produse de calitate in piata sistemelor de securitate din Romania.

Acest articol oferă îndrumări tuturor celor care au un rol în elaborarea, gestionarea și implementarea standardelor de securitate. Locatiile unde este util sistemul sunt parcarile subterane si se foloseste cu succes in tuneluri sau alte zone cu risc ridicat de prezenta a monoxidului de carbon.

Sistemul este certificat in conformitate cu regulamentul UNE-EN 50545-1:2012/A1:2016 

Particulele de monoxid de carbon sunt inodore si incolore. Se considera esential ca zonele cu grad ridicat de emisii CO sa fie sub supraveghere si sa fie instalat un Sistem de detectie monoxid de carbon.

Sistem de detectie monoxid de carbon dedicat zonelor de parcare. Centrala de detectie 

(1 zonă, 2 zone și 3 zone)

O componenta principala a unui Sistem de detectie monoxid de carbon este centrala. Are rolul de a analiza in regim constant datele transmise de catre echipamentele periferice.  Afiseaza starea detectorilor si a altor echipamente. In acelasi timp centrala indeplineste functia de centru de comanda al sistemului. De obicei, este utilizată o singură zonă pentru fiecare etaj.

Orice centrala de detectie monoxid de carbon, de 1 zonă sau 2 zone poate fi extinsa prin adăugarea modulului MMD-509. Devine astfel o centrala de detectie monixid de carbon cu 3 zone.

 • Detectoarele pot avea o acoperire de până la 300 m2. Standardele Europene impun să nu depășim 200 m2.
 • Cel mai bun loc pentru instalarea detectoarelor este la 1,5 m de podea.  Monoxidul de carbon are o densitate similară cu cea a aerului.  Pentru aceasta, DETNOV in afara detectoarelor de tavan DMD-500 produce o versiune mai robusta a acestora, si anume DMDP-500. Detectorul DMDP-500 este cu montaj pe perete.

Sistem de detectie monoxid de carbon dedicat zonelor de parcare. Performanțe:

Fiecare zonă din toate centralele de detectie CO poate funcționa independent de celelalte în oricare dintre modurile:  

 • Mod „Limită superioară” (Upper limit)
 • Mod „Mediu” (Average)
 • Mod „Limită superioară inteligentă” (Smart Upper limit)
 • Mod „Mediu inteligent”.  (Smart Average)

O zonă poate funcționa în modul „limită superioară”, iar următoarea,  în „Mod mediu”, independent de modul în care lucrează o altă zonă.

Sistem de detectie monoxid de carbon dedicat zonelor de parcare. Module:

                Modul „Limită superioară” înseamnă:

 • Când oricare dintre detectoarele de monoxid de carbon dintr-o anumită zonă atinge primul (cel mai mic) prag de CO (setat de utilizator la 50 ppm), ventilatoarele de parcare vor începe să funcționeze.  În caz contrar vor rămâne oprite.
 • Când oricare dintre detectoarele de monoxid de carbon din zonă atinge cel de-al doilea prag limită de CO (stabilit de utilizator la 200 ppm), ventilatoarele vor începe să se rotească mai repede decât înainte.
 • Dacă vreunul dintre detectoarele de monoxid de carbon din zonă atinge cel de-al treilea (cel mai mare) prag limită de CO (setat de utilizator de obicei 300 ppm), lumina (luminile) de avertizare și / sau sirena vor fi activate.
 • Dacă nivelul monoxidului de carbon scade sub 294 ppm (300-6) în toate detectoarele acelei zone, atunci sirena/sirenele și semnele de avertizare din zona respectivă se vor opri automat.
 • Dacă nivelul monoxidului de carbon scade sub 194 ppm (200-6) în toate detectoarele acelei zone, atunci, în acea zonă, ventilația va încetini sau chiar se va opri dacă toate scad sub 44 ppm (50-6 ppm).

                Modul „mediu” înseamnă:

 • Când valoarea medie de monoxid de carbon detectat in aria unei zone atinge primul prag de monoxid de carbon(cel mai scăzut prag, stabilit de utilizator la 50 ppm), ventilatoarele de parcare vor începe să funcționeze, altfel vor rămâne oprite.
 • Când valoarea medie a detectiei de monoxid de carbon din zonă atinge cel de-al doilea prag de CO (stabilit de utilizator de obicei la 200 ppm), ventilatoarele de parcare vor începe să se rotească mai repede decât înainte.
 • Dacă valoarea medie a detectiei de monoxid de carbon din zonă atinge cel de-al treilea (cel mai mare) prag limită de CO (setat de utilizator de obicei 300 ppm), lumina (luminile) de avertizare și / sau sirena (s) vor fi activate.
 • Dacă valoarea medie a detectiei de monoxid de carbon scade sub 194 ppm (200-6) în toate detectoarele acelei zone, atunci ventilația se va încetini sau chiar se va opri Dacă toate scad sub 44 ppm (50-6 ppm).
 • in cazul în care valoarea medie a detectiei de monoxid de carbon din zona respectivă scade sub 294 ppm (300-6), atunci sirena și semnele de avertizare ale acelei zone se vor opri automat.
 • Dacă valoarea medie a detectiei de monoxid de carbon din zona respectivă scade sub 44 ppm (50-6 ppm), atunci ventilația din zona respectivă este oprită.
 • deci, viteza de ventilație se realizează și prin pași, pornirea și oprirea ventilatorului realizandu-se când este nevoie.

             Modul „Limita superioara” 

Oferă o detectare mai rapidă a monoxidului de carbon decât modul „mediu. Modul „mediu” reduce consumul de energie al sistemului de detectie, deoarece evită activarea ventilatoarelor din cauza alarmelor false.

O alarmă falsă de CO ar putea fi o bulă de monoxid de carbon formată în jurul unei tevi de esapament a unei autovehicul, aproape de un detector, posibil pentru ca un motor de mașină nu a fost oprit suficient de rapid, dar atmosfera nu este încă periculoasă pentru oameni.

La centrala de detectie monoxid de carbon cu 3 zone puteți selecta modul de „Limita superioară” sau „medie” doar apăsând butonul „Auto”. Dacă ledul din „Auto” este aprins, modul selectat este „Limită superioară”, iar dar dacă clipește, modul selectat pentru acea zonă este modul „Mediu”. După cum vedeți, fiecare dintre cele trei zone sunt independente de cealaltă.

Centrala de detectie monoxid de carbon dedicat zonele de parcare - Producator DETNOV

 • Dacă Modulul regulator de viteza TRMD-500 este adăugat la oricare centrala CMD-50X, aceeasi centrala ar putea avea zone care funcționează în modul „Limită superioară”, in modul „Mediu”, în Modul „Limită superioară inteligentă” și în modul „Mediu inteligent”. Acest modul regulator de viteza este pentru un mod inteligent de lucru.
 • TRMD-500 oferă, pentru fiecare zonă, o valoare de tensiune în funcție de nivelul de monoxid de carbon atins. Se  controleaza treptat, și nu în pași, viteza de ventilație. Sistemul de ventilație al parcării, unde a fost selectat modul „Inteligent”, funcționează permanent. Se evita pornirea / oprirea ventilatoarelor și, prin urmare, reducerea zgomotului.  Consumul de energie scade cu 70% în zona de parcare în comparație cu o funcționare in mod non-inteligent.
 • In cazul unei avarii ce tine de alimentarea cu energie electrica, centralele DETNOV au sistem de back-up pe acumulatori.  Așadar, în caz de avarie, semnalele se alarmare se trimit catre ventilatoare si catre semnele de avertizare sau sirene.
 • Dacă am dori să închidem brusc un etaj al parcarii și, prin urmare, nu măsurăm monoxidul de carbon existent și nici nu activăm ventilatorul asociat, zona centralei de detectie aferentă etajului respectiv ar putea fi oprită. Celelalte zone vor lucra pentru celelalte etaje ale parcarii, in modul selectat.

Sistem de detectie monoxid de carbon dedicat zonelor de parcare. Instalare

Sistemul fabricat de DETNOV vine sa acopere necesarul de functii pe care un sistem performant trebuie sa le detina.

Sion Solution este autorizat pentru  instalare şi întreţinere a sistemelor şi instalaţiilor de semnalizare, alarmare şi alertare în caz de incendiu si poate oricand furniza servicii de service si mentenanta , 24/24h prin departamentul  Service dedicat .

Puteti acum solicita o cotatie de pret pentru Instalare Sistem de detectie monoxid de carbon