0735188899 office@sionsolution.ro

Instalatii electrice de legare la pamant. Partea principala a unei instalatii de legare la pamant o constituie priza de pamant. Aceasta este formata dintru-un ansamblu de elemente in contact cu pamantul (electrozi) prin care se realizeaza transmiterea curentilor de defect in pamant.

Prin instalatie de legare la pamant (impamantare), se inţelege ansamblul format din electrozi ingropaţi în pământ, legaţi între ei si conductoarele de legare la pământ, montate între electrozi şi între acestia şi instalaţiile electrice.

În funcţie de componentele folosite pentru construcția electrozilor de legare la pamant, prizele de pământ, pot fi împărțite în naturale și artificiale

Electrozii naturali de legare la pamant includ elemente metalice înglobate în fundații (armatura din fundatiile cladirilor) și alte părți metalice ce au un bun contact cu pământul.

Electrozii artificiali de legare la pamant includ electrozi plasați orizontal sau verical în pământ in afara fundatiilor, in diferite configuratii.

VERIFICAREA INSTALŢIILOR DE LEGARE LA PAMANT ŞI DE PROTECTIE ÎMPOTRIVA TRĂZNETULUI

Datorită influenței factorilor externi (coroziune) și importanței protecției oferite de dispozitivele de legare la pământ, este foarte important să le verificăm regulat și cu precizie prin executarea unor măsurări precise.

Scopul verificărilor este acela, de a confirma că instalaţia de impamantare este conform I7/2011 sub toate aspectele. Verificarile prin măsurători în instalţiile electrice se fac după un program conform I7, dar şi ori de câte ori  se fac modificări sau reparaţii.

Verificarea cuprinde verificarea documentaţiei tehnice, verificări vizuale, încercări prin realizarea de măsurători finalizate cu Buletine de verificare, ale căror rezultate vor fi înregistrate într-un raport de verificare.

Incercările care se fac în mod frecvent la o instalaţie de impamantare sunt:

Incercări de continuitate a conductoarelor
Măsurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant.

Rezistenţa de dispersie a prizei de pamant, trebuie să se încadreze în următoarele valori:

Maxim 4 ohmi pentru instalaţiile electrice de utilizare
Maxim 1 ohm dacă instalţia de impamantare este comună atât pentru paratrăznet cât şi pentru instalaţia electrică de utilizare
Maxim 10 ohmi pentru instalaţia de împământare a paratrăznetului.

MASURATORI ÎN INSTALATII DE LEGARE LA PAMANT – Masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant.

In conformitate cu Normativul I7/2011, este obligatorie verificarea prizelor de pamant inainte de receptionare şi punere în funcţiune, dar şi apoi prin verificări periodice.

Verificarile trebuie să demonstreze ca rezistenta de dispersie a prizei de pamant corespunde valorii pentru protectia persoanelor si a bunurilor in orice anotimp.

Rezultatul masuratorii, traseele de masurare si distantele alese pentru sonde trebuiesc inregistrate astfel incat la verificari ulterioare să se poata efectua comparari ale valorilor masurate.

Verificările în instalatiile electrice trebuiesc efectuate de personae calificate, cu competente în măsurători şi sunt:

Verificări iniţiale
Verificări periodice

Verificări iniţiale se realizeaza în timpul montării şi la finalizarea unei instalaţii noi, dar şi la finalizarea unei extinderi sau modificări într-o instalaţie, înainte de punerea în funcţiune. Verificarea initială se face prin inspecţie şi încercări.

Verificările periodice au rolul de a determina dacă parametrii instalaţiei electrice supuse verificării sunt respectaţi şi confirmţi prin măsurători.

METODE DE MASURARE.

Rezistentele de dispersie a prizelor de pamant, se pot determina cu o precizie mai mare sau mai mica, functie de metoda de masurare folosită.

Metoda aleasă va fi aceea care da un rezultat cât mai corect, indiferent de rezistenţa de dispersie a prizelor, a ţaruşilor sau a altor materiale auxiliare şi care necesită o dotare minimă de aparate şi un timp cât mai scurt de mâsurare.

Metode de testare a prizei de pământ. Pentru măsurarea rezistenţei de dispersie a prizei de pământ se folosesc următoarele metode:

Cădere de tensiune – testare cu trei şi patru poli
Testarea selectivă (cu un cleşte)
Testarea fară ţăruşi (cu doi cleşti)
Metoda celor doi poli
Metoda impulsului*

* Conform Standardul “EN 62305 – Protecția la trăsnet”, trebuie realizata si măsurarea impedanței legăturii la pământ, care implică luarea în calcul a reactanței inductive a electrozilor de legare la pământ în plus față de rezistența lor. Pe durata unui trăsnet numai o parte din sistemul de legare la pământ participă la descărcarea în pământ a curentului generat. Măsurarea reactanței inductive oferă date despre această descărcare.

Metoda impulsului de tensiune folosită pentru măsurarea impedanței legăturii la pământ este bazată pe generarea de impulsuri cu o formă corespunzătoare unei lovituri de trăsnet. Impedanțele măsurate în acest fel corespund cu impedanțele legăturilor la pământ în cazul trăsnetelor și valorile lor pot fi comparate cu cerințele definite în standardul de mai sus.

Standardul oferă (printre altele) cerințele pentru clădiri cu pericol de incendiu sau explozie și pentru stațiile de alimentare  cu combustibil.

sionsolution.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru.

Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.

Sunt de acord!