0735188899 office@sionsolution.ro

Care este modalitatea prin care putem proteja panourile fotovoltaice de îngheț?

Când un strat abundent de zăpadă acoperă panourile solare, se blochează trecerea luminii solare și, prin urmare, se poate stopa producerea de energie. Dar cum în România avem un singur anotimp cu îngheț, nu trebuie să ne alarmăm, deoarece cu o îngrijire adecvată a sistemului fotovoltaic, vom prelungi durabilitatea acestuia, chiar dacă avem de-a face și cu temperaturi negative. Am încercat să-ți oferim în acest articol care este modalitatea prin care putem proteja panourile fotovoltaice de îngheț. Sperăm că toate informațiile îți vor fi de ajutor!

Greutatea zăpezii poate deteriora panourile solare?

O ninsoare foarte puternică care produce o acumulare semnificativă de zăpadă în panourile noastre solare va afecta producția atât timp acestea sunt acoperite integral, dar nu le va deteriora (atât timp cât sunt panouri de calitate și cu garanții mari). Panourile solare sunt proiectate pentru a rezista la intemperii și, astfel, să reziste la greutatea zăpezii. În timpul proiectării și fabricării lor, acestea sunt supuse unor teste de presiune pentru a evalua durabilitatea și calitatea lor.

Temperaturile scăzute afectează funcționarea panourilor solare în timpul iernii?

Da și nu. Deși pare destul de ciudat, temperaturile de iarnă îmbunătățesc generarea de energie fotovoltaică. Chiar și la temperaturi sub zero grade, panourile fotovoltaice transformă lumina soarelui în energie electrică. Într-adevăr, aceste dispozitive absorb energia de la lumină, nu căldura de la soare. Pe măsură ce lumina soarelui lovește panourile, acestea vor produce electricitate.

De fapt, unul dintre cele mai curioase fapte este faptul că temperaturile ridicate afectează mai mult funcționarea panourilor solare. Cercetările arată că eficiența panourilor tinde să scadă de la 25ºC. Cu toate acestea, această scădere a eficienței este compensată de cantitatea de ore de lumină naturală în timpul primăverii și verii. În această perspectivă, reducerea performanței sistemelor fotovoltaice în lunile de iarnă se datorează în principal reducerii orelor zilnice de lumină naturală și cantității de zăpadă care cade.

Pentru a avea grijă de funcționarea optimă a panourilor solare, putem monta un sistem de degivrare, deoarece această opțiune este una eficientă pentru a proteja instalația fotovoltaică de îngheț. Acesta se va amplasa pe fiecare panou, în vederea obținerii unui randament crescut al panourilor.

Care este modalitatea prin care putem proteja panourile fotovoltaice de îngheț?

În ciuda consecințelor sale, sosirea iernii nu ar trebui să provoace îngrijorări majore cu privire la funcționarea sistemului fotovoltaic de auto-consum. Atunci, care este modalitatea prin care putem proteja panourle fotovoltaice de îngheț? În primul rând, dacă locuim în zone predispuse la căderi masive de zăpadă, reflectarea luminii solare în zăpadă crește generarea de energie fotovoltaică. Datorită efectului de reflexie, în zilele reci și cu cer senin, zăpada de la sol poate reflecta lumină solară suplimentară pe panourile solare, iar acest lucru ne permite să avem mai multă energie electrică durabilă și ieftină.

Pentru a preveni acumularea de zăpadă pe panouri, acestea trebuie să fie înclinate în mod corespunzător. Trebuie să ne asigurăm că sistemul are o înclinație de 30º, dar, de asemenea, acesta va fi orientat spre sud.

În încheiere, nu este recomandat să ne deplasăm neechipați pe acoperiș pentru a curăța zăpada, deoarece vom fi predispuși la alunecări. În plus, trebuie să avem grijă cu ce instrumente eliminăm ninsoarea, deoarece putem zgâria panourile solare.